Zit je gevangen in negatieve gedachten?

//Zit je gevangen in negatieve gedachten?

Zit je gevangen in negatieve gedachten?

Vroeger liep ik heel vaak hard. Nu lijkt die 12 km hardlopen een soort onhaalbare marathon. Ik voel me moe en heb bij de laatste pogingen tot hardlopen geen succeservaring meegemaakt. De zon schijnt en ik wil graag weer wat fitter worden, maar zit gevangen in mijn eigen negatieve gedachten. Mijn smoesjes gaan aan. Terwijl mijn lief zegt dat ik lekker even moet gaan, bedenk ik van alles waarom het echt geen zin heeft dat ik nu ga hardlopen: ‘we moeten zo naar die verjaardag’, ‘het huis is nog een zooitje’, ‘ik ben moe’, ‘ ik kan het toch niet’, ‘ik kan beter wachten tot ik energie heb’ en zo gaat het door….. totdat ik naar mijn kinderen kijk. Ik kijk even terug naar het weekend waarin we naar het klauterbos gingen. Ik zie de kinderen vol overgave zicht storten op de bomen, de touwen en de dunne koordjes. Ze kennen het niet. Ze hebben het nog nooit gedaan. En gaan ervoor. Ik hoor Oliver zeggen tegen zichzelf (ja die tik hebben ze van mij geërfd) ‘Ik durf het, ik durf het!’ om vervolgens Sophie hardop te horen zeggen ‘Ik kan het! Ik weet dat ik het kan!’. Ik hoor ze denken vanuit kracht en ik zie ze handelen vanuit enthousiasme en realiseer me op dat moment dat wij onszelf zo vaak tegenhouden met onze negatieve gedachten. Door ervaringen die we opslaan zijn we soms bang geworden. Onzeker of we het wel kunnen. Praten we onszelf angst aan. Zitten we gevangen in negatieve gedachten waardoor we vast zitten en niet vooruit kunnen komen. We kunnen daardoor soms moeilijk die negatieve spiraal doorbreken en houden we ons succes, stappen, ontwikkeling en geluk tegen. Dus besluit ik van mijn kinderen te leren en tegen mezelf te zeggen: ‘Ik kan het!’. En vooral ook ‘Ik doe het’, en voordat mijn lief en de kinderen kunnen knipperen met de ogen heb ik mijn hardloop outfit aan. Een uur later en een mega rood hoofd kan ik vol trots tegen mezelf zeggen dat ik het echt wel kan. Ik heb eindelijk weer eens 8 km hardgelopen. Maar vooral ik heb mezelf bevrijd van negatieve gedachten. En er een goede ervaring voor in de plaats gebracht. Ik heb doorbroken, ik heb vertrouwd, ik ben van mijn plek gekomen want geloof niet alles wat je denkt!

Op grote en kleine schaal hebben we gedachten die ons tegenhouden. Die de weg naar doen blokkeren. Die succes en geluk buiten de deur houden. Welke gedachte blokkeert jouw weg wel eens? Is het tijd voor doorbreken van jouw negatieve spiraal? Wil jij ook graag van je plek komen? Coaching kan je helpen. Wil je weten of coaching iets voor jou is? Neem gerust contact op met mij.

 

2018-04-16T12:56:35+00:00