Mijn rollercoaster, ook wel scheiding genoemd

//Mijn rollercoaster, ook wel scheiding genoemd

Mijn rollercoaster, ook wel scheiding genoemd

Nog nooit, werkelijk nooit in mijn 34 jaar van leven heb ik ooit zoveel verschillende emoties ervaren als de afgelopen twee jaar. Na 18 jaar samenzijn gescheiden van de vader van mijn drie fantastische kinderen. En als je denkt dat de weg na zo’n beslissing, alle tranen, alle therapie, alle twijfel in de aanloop naar zo’n beslissing, dat die weg zwaar is, dan heb je het mis. Als daadwerkelijk gescheiden is, er twee huizen zijn, een ouderschapsplan gedrukt is, dan begint het pas. De rollercoaster genaamd een scheiding.

Dan staan namelijk om de beurt te wachten op aandacht: boosheid, een bak aan verdriet, onbegrip, steun, liefde, pijn, trots, onmacht, verdriet (of had ik die al genoemd?), stilte, depressie, ontspanning, euforie, vermoeidheid, geluk. Je gaat ervaren dat je dingen kan die je nooit voor mogelijk had gehouden, dat je pijn kan doorstaan waarvan je op dat moment denkt dat je dat niet kan, dat je bak met tranen toch elke keer voor verlichting zorgen, en dat je ruimte mag, moet geven, aan al deze shit. Want even een scheiding tackelen, even een nieuw leven opbouwen is een illusie. Dat je als mens heel veel kan, blijkt echter een mooie waarheid.

Wat helpt: tissues, heel veel tissues, liefde en steun van mensen (waarvan je het vaak niet verwacht) en ruimte en liefde voor jezelf om alles toe te laten. Want als je ruimte maakt voor diepe pijn en rouw dan ontstaat er ook pas ruimte voor echt geluk en intense liefde. En aangezien ik nou eenmaal heel graag veel liefde in mijn leven ervaar, kies ik ervoor (hoe moeilijk ook) ruimte te geven aan de pijn, aan de teleurstellingen, aan de rouw. Want dan kan ik ook geluk ervaren.

Geef jij jezelf ruimte?
In dit geval gaat het over een rouwproces bij een scheiding, maar rouw is er ook als je iets los moet laten of iets verliest op werkgebied. Ruimte geven aan jezelf geldt ook tijdens of na een burn out, moeilijke keuzes maken in je leven of bij grote veranderingen.

Wij zijn namelijk (en ik spreek uit ervaring) snel erg hard voor onszelf. Want we moeten nu toch eenmaal door. ‘Het is nu toch als twee jaar geleden.’ ‘Je bent toch weer gelukkig in de liefde.’  ‘Je hebt toch een nieuwe baan.’ ‘Je moet toch zien wat je wel hebt.” Allemaal waar! Maar je kan deze dingen pas echt zien en vooral voelen als je ook ruimte geeft aan de dingen die je verdriet hebben gedaan, teleurstellingen die je hebt moeten incasseren of veranderingen die je nog steeds moeilijk vindt.

Pas dan ontstaat ruimte voor de beste versie van jezelf!

Hulp nodig? Ik help je met ruimte geven aan dat wat jij nodig hebt. Zodat kan ontstaan wat jij wil. Zodat je kan bereiken waar je van droomt. Neem vrijblijvend contact op om te weten of coaching JOU kan helpen.

P.S. door ruimte te geven aan mijn verdriet, kan ik met trots kijken naar mijn kinderen in mijn o zo gezellige huis met dito kerstboom. Door ruimte te geven aan mijn teleurstellingen kan ik nu trots voelen als mijn liefde op pad is met mijn oudste zoon. Door ruimte te geven aan mijn angsten  durf ik de toekomst aan. Door ruimte te geven aan mijn vermoeidheid voel ik nu weer nieuwe energie. En doordat ik voel, voel ik de warmte als mijn dochter zomaar even zegt: Ik hou van jou!

2017-12-10T16:28:08+00:00